SPOT X KAFKA

Een theatrale verkenning van mens en technologie

SPOT X KAFKA

SPOT X KAFKA is een samenwerking tussen de Ulrike Quade Company en tech-incubator YES!Delft – beide innovators op gebied van mens, technologie en alles daar tussenin. Binnen dit project onderzoeken we de kracht van de SPOT robot (Boston Dynamics) in een theatrale context.  
Hoe ervaren wij deze entiteit op toneel? Welke betekenis brengt deze specifieke robot met zich mee?  
 
De betekenis van SPOT op het toneel 
In dit project duiken we dieper in de ervaring van deze robot op het toneel. Te gast bij verschillende organisaties gaan we samen met het publiek op zoek naar de expressieve mogelijkheden van deze robothond. Kunnen we voorbijgaan aan het idee van SPOT als een dienende hondfiguur? Deze verkenning gaat dieper dan de oppervlakkige identificatie met een hondachtige vorm, omdat SPOT impliciet een antropomorfe (biomorfe?) robot is, wat interessante vragen oproept over onze perceptie. 

Het sterke imago van SPOT speelt hierbij een belangrijke rol. Ontworpen met een dienende functie en uitgerust met antropomorfe eigenschappen, wordt de robot vaak als bedreigend ervaren. Dit beïnvloedt aanzienlijk hoe robots in het algemeen worden waargenomen in de maatschappij. 

In onze samenwerking met YES!DELFT! openen we de verbeelding rondom deze verschijning en proberen we opzoek te gaan naar andere kwaliteiten van de robot. Op deze manier hopen we relevante vragen op te roepen en een actieve dialoog op te roepen over onze perceptie, verwachtingen en toekomstscenario’s ten aanzien van robots. 

Geïnspireerd door Kafka: de complexiteit van mens en robot 
Vanuit onze expertise in beeldend theater, poppenspel en technologie en geïnspireerd door De Gedaanteverwisseling van Franz Kafka zoomen we in op de complexe en Kafkaëske relatie tussen mens en robot. 

Het onderzoeksproces 
De eerste publieke sessies vonden plaats tijdens SPRING Academie, waarbij we SPOT op het toneel introduceerden met elementen als tekst, muziek en ruimte. In samenwerking met schrijver Tjeerd Posthuma gingen we in dialoog met het publiek om inzicht te krijgen in de eerste indruk die deze entiteit oproept. 

Bij het Lindenberg verkenden we vervolgens de interactie tussen SPOT en het publiek verder. En in de Vlught werkten we samen met Tine Tabak en Hendrik Walther aan een conceptueel kader voor een hedendaagse versie van “De Gedaanteverwisseling”, waarbij SPOT de hoofdrol speelt. 

De brede impact: robotica in de samenleving 
Dit project reikt verder dan het theater. We bevragen de positie van en interactie tussen robot en mens in onze samenleving als geheel. Momenteel bereiden we ons voor op een nieuwe onderzoeksstap.  

Het komende jaar zetten we onze verkenningen voort. Wil je op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen en toekomstige projecten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief! 

YES!DELFT is een toonaangevende tech-incubator in Europa en onderdeel van de Technische Universiteit Delft. Als onderdeel van hun werk onderzoeken ze de rol van robotica in de openbare ruimte. Hoe gaat de Regio van de Toekomst eruitzien en waar ligt de waarde van robotica in bijvoorbeeld onderhoud, cultuur en inspectie?  YES!Delft is met een divers team vernieuwer op het snijvlak van technologie, humaniteit en alles daartussenin.  

Speelperiode:

Persquotes eerdere voorstellingen:
 “Een waar schouwspel dat begoochelt, en tegelijkertijd de ruimte biedt om na te denken en te voelen, eindelijk” – Theaterkrant (keuze van de criticus) over De Foetushemel. 
 
,,Een vernieuwde visie op een 100 jaar oud, geheimzinnig sprookje’’ – De Groene Amsterdammer over Vrouw of Vos 
 
“Een prestatie, vooral qua vormgeving en poppenspel.” – de Volkskrant over Coco Chanel.

Kom Kijken

Unborn

24 mei Bijlmer Parktheater (Amsterdam)

Een intiem theatraal concert waarbij neo-soul, R&B, hiphop en inheemse ritmes in elkaar overvloeien.

NOM.NOS

26 april, Parkheater (Eindhoven)

Gil the Grid en zijn castleden maken een reis door West-Afrikaanse mythen, op zoek naar hun oorspronkelijke namen.

Future Stages

1 mei, Frascati (Amsterdam)

De nieuwe aflevering in een reeks talkshows waarin de samenwerking tussen theater en nieuwe technologie centraal staat.