Future Stages

Podiumkunsten x Tech
In samenwerking met Innovation:Lab Theater Utrecht

Future Stages is de naam van een reeks talkshows, op initiatief van Ulrike Quade Company in samenwerking met Innovation:Lab van Theater Utrecht, waarin de samenwerking tussen theater en nieuwe technologie centraal staat. Experts op deze gebieden presenteren hun werk(proces), hun zoektochten en bevindingen. Kennis, kunde en inzichten worden in gesprek gebundeld en bevraagd, om de kruisbestuiving tussen theater en technologie verder te onderzoeken. In elke talkshow wordt eenzelfde vraag vanuit steeds weer een andere invalshoek benaderd: Hoe kunnen de podiumkunsten en technologie op een vernieuwende manier samenwerken?

Verkenning van creativiteit in het tijdperk van AI

Heb je je ooit afgevraagd wat de impact van AI is op de wereld van de podiumkunsten? Benieuwd naar de rol van AI in het stimuleren van creativiteit? En bereid om dieper in AI te duiken dan de paar Big Tech programma’s zoals Stable Diffusion en ChatGPT? Kom dan 1 mei naar het Future Stages evenement in Frascati.

In een tijdperk waarin AI wordt aangeprezen als een nieuwe manier om de grenzen van creativiteit en kunst te verleggen, is het belangrijk om de invloed ervan op de podiumkunsten te begrijpen. Het evenement Future Stages, georganiseerd door Ulrike Quade Company en Innovation:Lab, biedt een platform om de toekomst van creativiteit in een gedeeltelijk/hybride digitaal gedreven wereld te analyseren, te bespreken en te visualiseren. We onderzoeken of het mogelijk is om een AI-cyborg te worden in de podiumkunsten en met welke artistieke, maatschappelijke en ethische vragen we rekening moeten houden als we in zo’n wezen veranderen.

Versterkt of belemmert AI creativiteit?

Dit evenement brengt experts uit de industrie samen om de impact van AI op creativiteit te onderzoeken. Door middel van boeiende discussies en inzichtelijke presentaties proberen we de fundamentele vraag te beantwoorden: Verbetert of belemmert AI creativiteit?

Veelzijdig karakter

Future Stages verwelkomt alle nieuwsgierige geesten die gepassioneerd zijn over de veranderende relatie tussen technologie en kunst. Of je nu een doorgewinterde professional bent, een ontluikende kunstenaar, een technologieliefhebber of gewoon iemand die geïntrigeerd is door de fusie van creativiteit en innovatie, dit evenement is voor jou.

Wij geloven dat het essentieel is dat, ongeacht expertise en achtergrond, iedereen hierbij aanwezig kan zijn om de kloof tussen experts en nieuwkomers te overbruggen. Deze inclusieve omgeving moedigt samenwerking aan en stelt iedereen in staat om bij te dragen en te leren.

Details evenement

Het programma begint met presentaties van drie gerenommeerde sprekers. Blijf betrokken door de interactie tussen onze sprekers en het publiek, gefaciliteerd door host Marijke Hessels, technisch dramaturg bij Ulrike Quade Company.

Programma

19.45 uur – Deuren open

20.00 uur – Opening

20.10 uur – Spreker 1 trapt af

20.25 uur – Spreker 2 begint

20:40 uur – Spreker 3 presenteert

20.55 uur – Pauze

21.10 uur – Interactieve discussie met publiek en sprekers

21.30 uur – Netwerken en drankjes aan de bar

Sprekers

Nikzad Arabshahi

Nikzad Arabshahi, een interdisciplinair kunstenaar, heeft een achtergrond in beeldende kunst en computerwetenschappen. Sinds 2003 blinkt hij uit in visuele en generatieve kunst, gespecialiseerd in immersieve multimedia-omgevingen en A/V-performances.
In Future Stages deelt hij ervaringen uit eerste hand met het integreren van AI, ML en creatieve codering in performances en installaties.

Piek Knijff

Piek Knijff (1981) is filosoof en data-ethicus, en directeur van Filosofie in actie. Sinds 2011 houdt Piek zich bezig met de ethische kant van digitalisering, technologie, data en algoritmes en zet ze hierover het denken in organisaties aan. In deze Future Stages ontleedt Piek het narratief rondom AI en neemt ze je mee in een ethische blik op deze technologische ontwikkeling vanuit haar politiek en sociaal filosofische achtergrond.

Tom van de Wetering

Tom van de Wetering (1986) studeerde Nieuwe Media & Digitale Cultuur aan de Universiteit Utrecht en werkte vervolgens aan kritisch-hilarische verhalen bij medialab SETUP. Momenteel is hij bij HKU verantwoordelijk voor visie- en onderwijsontwikkeling op het gebied van generatieve Artificial Intelligence. Tijdens Future Stages vertelt Tom over zijn experimenten met spraaksynthese bij Innovation:Lab en hoe je zulke AI-ondersteunde (artistieke) prestaties kunt beoordelen als docent, publiek of theatercriticus.

Programma vorige Future Stages (#6)

24 januari 2024 – 19:30 uur – Theater Utrecht

Kris Verdonck

Het werk van Kris Verdonck (1974) bevindt zich op het snijvlak van beeldende kunst en theater, tussen performance en installatie, dans en architectuur. Hij combineert op het podium het ‘dode’ (apparatuur/technologie) met het ‘levende’ (performers).  Tijdens Future Stages neemt Verdonck je mee in de bezieling van het ‘dode’. Hoe breng je een apparaat tot leven en bespeel je daarmee het empathisch vermogen van je publiek?

Edwin Dertien

Edwin Dertien (1979) studeerde Elektrotechniek aan de Universiteit Twente en promoveerde in 2014 op zijn inspectierobot PIRATE. Vanuit dit promotieonderzoek werkte hij ook aan het opzetten van het programma Creative Technology. Inmiddels is hij universitair docent bij de onderzoeksgroep Robotica en Mechatronica en als zelfstandig ingenieur actief in de kunstwereld. In deze Future Stages deelt hij zijn ervaringen, lessen en valkuilen over het werken met robotica vanuit die invalshoeken.

Mette Sterre

De manier waarop complexe lichaamsmaskers beweging beperken en toestaan vormt de basis van Mette Sterre’s (1983) performances, installaties en films. Sterre onderzoekt hoe de menselijke contour in de breedste zin van het woord kan worden verstoord, zowel ideologisch als materieel, om de vraag te stellen wat we nog meer kunnen zijn dan mensen. In Future Stages vertelt Sterre hoe ze robotische elementen in performances, installaties maar ook kostuums verwerkt om te zoeken naar samensmeltingen tussen de mens en het meer-dan-menselijke.

Residenten Center Stage Robotics

In Center Stage Robotics doet Ulrike Quade Company samen met verschillende partners onderzoek naar industriële robots en robotica in theatrale en performatieve setting. Binnen het onderzoek werken verschillende kunstenaars in residentie met industriële KUKA robotarmen. In Future Stages geven residenten Marijn Brussaard en Niek Vanoosterweyck (duo) en Lea Elleman en inkijkje in hun onderzoeken. Niek en Marijn gebruiken de klassieke mime-stijl van Étienne Decroux als uitgangspunt om de robot tot leven te laten komen. Lea Ellemann combineert haar praktijk als fashion designer met 3Dprints, geluidsontwerp en (robotische) beweging.

Panelgesprek o.l.v. Marijke Hessels

Na de pauze modereert Techdramaturg en Sr. Onderzoek & Ontwikkeling bij Ulrike Quade Company Marijke Hessels een panelgesprek met alle sprekers. Voor het publiek is daarbij ook uitgebreid de mogelijkheid om vragen aan de sprekers te stellen.

Borrel

Na afloop van het programma sluiten we de avond af met een drankje, om nog even na te praten en te netwerken.

Een drone die wanhopig rondvliegt door een vogelkooi, mensen die tijdens een VR-opera zingend uit de hemel vallen, decorontwerpen in 3D-animatie, een enorme machine die als ‘Mad King’ getormenteerd met kettingen zwaait. Intrigerende beelden die nieuwe vormen van theater vertegenwoordigen. Onder de noemer Future Stages organiseert Ulrike Quade Company drie talkshows over de samenwerking tussen theater en nieuwe technologie. In gesprek met professionals en ervaringsdeskundigen wil het gezelschap de kennis die in het veld wordt opgedaan bundelen. In de eerste bijeenkomst onderstreepten de sprekers het belang om technologie al in de kern te verbinden met een idee of concept.

Sciencefiction is de uitgelezen manier om de onbekende en onvoorspelbare toekomst te verkennen. De mogelijkheden van technologische ontwikkelingen, de consequenties van wetenschappelijke bevindingen, de veranderende relatie tussen mens en robot, worden veelvuldig in romans, films en games onderzocht. Ook de podiumkunsten lenen zich voor het stellen van die ene vraag: What If? 

Future Stages is een samenwerking van