SPOT x KAFKA

Een theatrale verkenning van mens en technologie

SPOT x KAFKA — EN — 30 minuten

Ontmoet de virtuoze robot Spot en praat mee over de impact van vooruitstrevende technologie op de samenleving van morgen.  

Robots die sneller, slimmer, sterker en vele malen technisch geavanceerder zijn dan de mens. Binnen tien jaar zien we ze steeds vaker in de publieke ruimte. Hoe kijken we naar hun komst? Met Spot x Kafka onderzoeken beeldend theatergezelschap Ulrike Quade Company en tech-incubator YES!Delft de relatie tussen mensen en robots. 

Assistent van de mens 
Spot is een online beroemdheid. Video’s waarin de robot laat zien wat het kan zijn miljoenen keren bekeken op YouTube. Spot is heuphoog, heeft hypersensitieve sensoren, (infrarood)camera’s en vier ranke poten waarmee het soepel beweegt over de meest oneffen oppervlakten.  
Over tien jaar weten we niet beter. Dan lopen deze gele robothonden en soortgelijken steeds vaker in het straatbeeld rond. Klaar om de mens te assisteren. Zolang als nodig is. In hittegolven en hoosbuien.  

Robots met een simpel praktisch nut vinden mensen over het algemeen makkelijk om te accepteren. Denk aan pakketten bezorgen of het gras maaien. Anders is het als het om robots gaat die de kennis en vaardigheden van mensen voorbijstreven. Mensen zijn – niet geheel onterecht – bang voor dit soort robots. Ze vragen zich af of series en films over robots en surveillance technieken die onze vrijheid ernstig inperken, uit gaan komen.   

Persoonlijke ontmoeting met Spot 
Hoe kijk jij hier tegenaan? Wil je meepraten? Of luisteren? Kom dan naar het theater en leer Spot beter kennen. We delen onze eerste onderzoeksresultaten en bespreken de rol van slimme robots in de samenleving van morgen. Op 5 oktober in Theater de Verbeelding in Purmerend en 11 en 12 oktober in Zaal 3 van Het Nationale Theater in Den Haag. De avond in Purmerend is onderdeel van het Feest van de Verbeelde Wetenschap.  

Samenwerking met YES!Delft 
Drie jaar geleden kocht de vooraanstaande tech-incubator YES!Delft een Spot-robot, die inmiddels in massaproductie zijn. Zij testen de praktische mogelijkheden van de technische duizendpoot en informeren 21 gemeenten in de metropoolregio Den Haag – Rotterdam (MRDH) over hoe zij burgers kunnen voorbereiden op hun komst.  
Voor het onderzoeken van de bijkomende ethische vragen zochten ze de samenwerking met Ulrike Quade Company. Wij werken binnen onze voorstellingen en onderzoeksprojecten al jaren met vooruitstrevende technologieën en de maatschappelijke impact die ze kunnen hebben. 

Bezoek SPOT x KAFKA in Purmerend op 5 oktober

Bezoek SPOT x KAFKA in Den Haag op 11 of 12 oktober

Credits

Projectleider: Suze van Miltenburg
Regie: Suze van Miltenburg
Etude tekst: Tine Tabak
Etude compositie: Bauke Moerman
Etude scenografie: Hendrik Walther
Operator & programming SPOT: Maneesh Verma, Didier van Citters, Romir Kulshrestha
Productie: Isha Plug
Techniek: Jasper Kayser

Productie van Ulrike Quade Company i.s.m. YES!Delft

Voorstellingsdata

5 oktober — De Verbeelding (Purmerend
11 oktober — Zaal 3 (Den Haag)
12 oktober — Zaal 3 (Den Haag)

Achtergrondinformatie

Geïnspireerd door Kafka
De Gedaanteverwisseling van Franz Kafka is de inspiratiebron voor het langer lopende onderzoek Spot x Kafka. De roman uit 1915 waarin een man op een ochtend wakker wordt als kever, wijst erop dat het absurde van complexe systemen die mensen zelf creëren, van alle tijden is. Het verhaal is een metafoor waarmee Ulrike Quade Company en YES!Delft de relatie tussen mens en robot bevragen.  

Het onderzoeksproces  
De eerste publieke sessies vonden plaats tijdens SPRING Academie in Utrecht, waarbij we Spot op het toneel introduceerden met elementen als tekst, muziek en ruimte. In samenwerking met schrijver Tjeerd Posthuma gingen we in dialoog met het publiek en kregen we inzicht in de eerste indruk die deze entiteit oproept.  

Bij de Lindenberg in Nijmegen verkenden we vervolgens de interactie tussen Spot en het publiek verder. En in broedplaats de Vlught in Amsterdam werkten we samen met Tine Tabak en Hendrik Walther aan een conceptueel kader voor een mogelijke hedendaagse versie van De Gedaanteverwisseling van Franz Kafka, waarbij Spot de hoofdrol speelt.