PERSBERICHT

Hebben wij straks het eeuwige leven?

Een blik op de toekomst in theatervoorstelling Dorian Gray – beeldend muziektheater naar de bestseller van Oscar Wilde

Stel je voor dat technologie ervoor kan zorgen dat we geen pijn meer hebben, niet meer oud worden en nooit meer sterven. Geïnspireerd door Oscar Wilde’s wereldberoemde roman The Picture of Dorian Gray (1891) maken muziektheaterhuis Silbersee en beeldend theatergezelschap Ulrike Quade Company samen de voorstelling Dorian Gray. Hierin kijken zij met een hedendaagse blik naar het aloude thema van de eeuwige jeugd. Dorian Gray is een sprookje uit de nabije toekomst, waarin de hoofdpersoon een technologisch experiment ondergaat. Dorian treedt een kunstmatige wereld binnen waarin jeugd en perfectie de norm zijn en hij het verval achter zich laat. Hij wordt een nieuw wezen in een digitaal universum. Maar wat is het leven nog waard zonder de dood?

VOORSTELLING

Een virtuele wereld in het theater

Beeld en muziek komen in de voorstelling samen in een levensgrote pop vol geluidssensoren, geprogrammeerd door de componisten en bespeeld door de performers. Dorian Gray is beeldend theater vol nieuwe elektronische muziek, visuals die een virtuele wereld tot leven brengen en kostuums van de veelgeprezen jonge modeontwerpster Marlou Breuls.

Menselijke dilemma’s

Dorian Gray is een voorstelling over menselijkheid en de angsten en dilemma’s die hierbij horen. In een wereld waarin technisch en medisch steeds meer mogelijk is, lijkt controle over ons leven het ultieme doel. Wie wil de chaos nog omarmen en vol overgave de wereld instappen?

MODE

De nieuwste creaties in het theater

Soms is het theater dé plek om de nieuwste creaties van spannende jonge modeontwerpers te zien, zoals nu bij Dorian Gray van muziektheaterhuis Silbersee en de beeldend theatermakers van Ulrike Quade Company. Niemand minder dan Marlou Breuls ontwerpt namelijk de kostuums én een levensgrote pop voor de voorstelling. Na het winnen van de publieksprijs op de Amsterdam Fashion Week in 2016 mocht Breuls al artiesten als Björk en Sia tot haar opdrachtgevers rekenen. Vogue Italië adviseerde om de 27-jarige ontwerpster goed in de gaten te houden.

Modeontwerpster Marlou Breuls over Dorian Gray

Voor Dorian Gray ontwerpt Marlou Breuls een serie bijzondere kostuums en de pop die een cruciale rol in de voorstelling speelt. Breuls: “Bij het ontwerpen van de kostuums speel ik met thema’s als futurisme en de digitale wereld. De kleding bezit de mogelijkheid om tijdens de voorstelling telkens een ‘update’ te krijgen: de kostuums worden steeds opnieuw en anders gedragen en in elkaar gezet door de acteurs.” De pop die Breuls ontwerpt, ziet eruit alsof hij net uit de 3D printer is komen lopen. “Hij lijkt op een mens maar dan wel eentje die vanuit een digitaal universum naar ons toe is gekomen. De pop is alles wat je zou willen zijn, maar dan net even anders.”

WETENSCHAP

Onsterfelijkheid door technologie

Gerontoloog Aubrey de Grey, wetenschapper Jennifer Doudna die DNA manipuleert met behulp van CRISPR-technologie, biohackers en vele anderen; iedereen is op zijn eigen manier bezig met het ontdekken van de mogelijkheden tot het perfecte en misschien wel het oneindige leven. Met de stand van de wetenschap in gedachten maken Silbersee en Ulrike Quade Company de voorstelling Dorian Gray. Samen onderzoeken ze, met als uitgangspunt Oscar Wilde’s wereldberoemde roman (1891), de filosofische consequenties en de ethische dilemma’s die onze technologische wereld oproept.

OVER DE GEZELSCHAPPEN

Silbersee en Ulrike Quade Company

Na de coproductie DIDO DIDO (2017 ook met NBprojects) zetten Silbersee en Ulrike Quade Company hun samenwerking voort met Dorian Gray. De makers streven met Dorian Gray naar een totaalervaring voor het publiek, waarbij hun respectievelijke expertises beeld en muziek als geheel méér worden dan de som der delen.

Meer over Ulrike Quade Company

Het beeldend theater van Ulrike Quade Company is een combinatie van beeldhouwwerk, dans, performance, taal en muziek. De voorstellingen zijn geëngageerd, surrealistisch, poëtisch en verrassend lichtvoetig. Het gezelschap maakt vaak (inter-)nationale coproducties. De meest recente voorstellingen zijn de Amsterdamse hit Mahler & Kokoschka in coproductie met Bellevue Lunchtheater, het internationaal spelende Coco Chanel in coproductie met Jo Stromgren Kompani (NO) en de opera Madama Butterfly in samenwerking met theater De Munt/La Monnaie in Brussel.

Meer over Silbersee

Muziektheaterhuis Silbersee creëert onder artistieke leiding van Romain Bischoff innovatieve muziektheater- en operaproducties. Met partners uit dans, urban culture, theater of het klassieke veld, gaat Silbersee iedere keer opnieuw een ongewisse reis aan. Recente producties zijn Homo Instrumentalis (o.a. Ruhrtriennale 2017), Avventure di anima e di corpo (Opera Forward Festival 2018), Aardappelvreters (Karavaan en Oerol 2018) en Stimmung: een reeks van hedendaagse muziek waarin de variëteit en schoonheid van de stem centraal staan.

concept Ulrike Quade & Romain Bischoff | regie Ulrike Quade | muzikale dramaturgie Romain Bischoff |libretto Marcel Roijaards | compositie Leonard Evers en Akim Moiseenkov | cast Job Hubatka, André Lourenço, Kadri Tegelmann, Maarten Vinkenoog | dramaturgie Thomas Lamers | licht- en decorontwerp Floriaan Ganzevoort | kostuum- en pop-ontwerp Marlou Breuls | poppenbouw Matt Jackson, Pluck Venema (assistent) | creative coding / visuals Robert Liebner | geluidsontwerp Maurits Thiel | technische productie / licht Richard Bron | geluidstechniek Niels Runderkamp| regie-assistentie Zarah Bracht

Dorian Gray wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst en Fonds21

Klik hier voor speeldata