Womb (m/f/x)

Verwacht in 2020

Womb [w-oe-m]  is het Engelse woord voor baarmoeder. Het woord zelf is als het geluid van het eerste teken van leven: een kloppend hartje.

Isis is een van de belangrijkste godinnen uit de Egyptische mythologie. Ze had uitzonderlijke magische krachten, wordt gezien als de “Moedergodin” en als de godin van de Vruchtbaarheid. Isis hield al in de baarmoeder van haar broer Osiris. Eenmaal volwassen trouwden ze en regeerden ze over Egypte als koning en koningin. Seth, de derde van de drieling, was zo jaloers dat hij Osiris in stukken hakte. Isis, immens verdrietig, zocht de resten van haar vermoorde geliefde bij elkaar. Ze vond alles behalve zijn penis. Uiteindelijk creëerde ze met haar eigen duim een geslacht, deed Osiris herleven en verwekte met hem een kind: Horus.

Regisseur Ulrike Quade maakt een moderne Isis, over de maakbaarheid van het lichaam en het verlangen naar een kind. Samen met een filmmaker interviewt ze echte mensen (m/v/x) met een diepe kinderwens. Deze kwetsbare en persoonlijke verhalen delen het podium met een theatrale bewerking van de eeuwenoude mythe.

Kunst, beeldend theater, dans en film komen samen in een magische voorstelling over het oudste verlangen van de mens: een kind.

Womb m/v/x is deel 1 van een driedelige serie over de baarmoeder, bekeken vanuit drie perspectieven: persoonlijk: Womb m/v/x, sociaal: Yerma (2022, naar het stuk van Federico García Lorca) en politiek: Roe vs. Wade (over de controversiële Amerikaanse uitspraak omtrent abortus.)

Performance artist Ibelisse Guardia Ferraguti (1: SONGS / Nicole Beutler Projects) speelt Isis. Danser Gil (The Grid) Gomes Leal (Holland’s Got Talent, Ayahuasca) neemt de rol van Osiris op zich.