Voor het blok door Suze van Miltenburg The Art of Walking door Tim Hammer

Yerma

Yerma: Victor?
Victor: Yerma? Ja, bedoel ik.
Yerma: Ben je er nog? Stomme vraag. Je bent er nog én toch mis ik je al.
Victor: Afscheid nemen. Hoe doe je dat?
Yerma: Niet.

Yerma betekent letterlijk “braakland, brakke-, of dorre grond”. In een samenleving gericht op voortplanting blijft Yerma kinderloos. Tijdens een vruchtbaarheidsritueel wurgt ze haar man, die zich in tegenstelling tot haar heeft verzoend met hun lot. Dit tragische, warmbloedige, en sensuele stuk werd in 1934 geschreven door de Spaanse schrijver Federico Garcia Lorca. De bewerking is in handen van Vlaams-Gambiaans schrijfster, en zelfverklaard hispanofiel, Neske Beks.

Yerma wordt door Ulrike Quade Company gearrangeerd tot een eigentijdse multidisciplinaire productie met dans, tekst, poppenspel en muziek. Quade’s Yerma is een hypnotiserende, rituele dans van rouw. Tegelijkertijd biedt de voorstelling ook de hoopvolle schoonheid van een radicaal afscheid. Als we afscheid durven te nemen, dan vechten we ons vrij.

Dat maakt Yerma een ode aan het braakland, het gemis, dat in een ieder van ons schuilt. In de woorden van Leonard Cohen: “There is a crack, a crack in everything. That’s how the light gets in.”

De voorstelling is de nieuwste samenwerking van Ulrike Quade en de Noorse choreograaf Jo Strømgren. Hun meest recente coproductie, de hit Coco Chanel, staat nog steeds op het internationale repertoire (o.a. Rusland, China, Zuid Amerika en Hongkong.) Coco Chanel staat ook met een eigen cast op het vaste repertoire van Duitsland’s meest gerenommeerde poppentheater Bühnen Halle.

Première: 28 mei 2020, Bergen International festival, Noorwegen


Credits

Concept: Ulrike Quade
Regie: Ulrike Quade
Choreografie: Jo Strømgren
Tekst: Federico Garcia Lorca in bewerking van Neske Beks
Compositie: nog niet bekend
Dans / Spel: Zes performers waaronder Gil Gomes Leal (o.a. Holland’s Got Talent) en Marijn Klaver (o.a. TOON – nu op Netflix)

Yerma wordt mede mogelijk gemaakt door: Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst en Lira fonds.