Voor het blok door Suze van Miltenburg

De Schrijver

Waar houdt kunst op en begint politiek? En wie bepaalt dat? Een nobelprijswinnaar voor literatuur wordt beschuldigd van verraad aan zijn vaderland. Waar is het fout gegaan? Na zestig lange jaren van haat, schaamte en wantrouwen is er nog steeds geen sprake van verzoening.

Een onderzoekster gaat in gesprek met een beroemde schrijver en bevraagt hem in verschillende fasen van zijn leven. Op subtiele en verleidelijke wijze weet de vrouw het diepmenselijke uit deze historische figuur naar boven te halen. Tijdens dit intieme contact wisselen realiteit, verlangen, begrip en onbegrip elkaar bijna ongemerkt af. Door middel  van virtuoos poppenspel, humor en muziek maakt zij de mens achter het masker voelbaar. De Schrijver is geïnspireerd op het leven en werk van de Noorse schrijver en Nobelprijswinnaar Knut Hamsun.

De Schrijver is een internationale coproductie van Ulrike Quade Company Amsterdam, Jo Strømgren Kompani Oslo en The Nordland Visual Theatre Stamsund. De wereldpremiére was in juni 2009 op het Stamsund International Theater Festival ter gelegenheid van het feit dat het 150 jaar geleden was dat Knut Hamsun werd geboren. De Nederlandse premiére vond plaats op 14 oktober 2009 in Theater Bellevue in Amsterdam. Vanaf november 2014 wordt de voorstelling op veler verzoek hernomen.


Credits

Tekst: Ulrike Quade & Jo Strømgren
Regie en decorontwerp: Jo Strømgren
Poppen en spel: Ulrike Quade
Extra poppenspeler: Vera Kaye
Assistent van Ulrike Quade: Maria Landgraf
Kostuums: Atty Kingma
Licht ontwerp: Stephen Rolfe
Geluidsontwerp: Lars Årdal
Techniek: Niels Runderkamp
Artistiek adviseur: Georg Weinand

met dank aan: Janneke den Engelsen & Kees Roorda.

De Schrijver is een samenwerking tussen Jo Strømgren Kompani Oslo (N), The Nordland Visual Theater Stamsund (N) en Ulrike Quade Company.


Pers

Nordwest-Zeitung

“Indrukwekkend zoals Ulrike Quade met de poppen communiceert, hoe ze met absolute precisie en lichaamscontrole de poppen tot leven brengt. Indringend en beklijvend theater.”

Volkskrant****

Karin Veraart

“Quade speelt de rol van wetenschapster, die zich voor een onderzoek in de auteur verdiept. Op het moment dat ze vastloopt met haar onderzoek, duikelt ze in het decor de kleine schrijver op […]. En gebeuren er meer visueel overrompelende dingen, die, samen met het intrigrerende gegeven, De Schrijver tot een verrassende, fijne voorstelling maken.”

Ikhouvantheater.nl***

Annette Dielemans

“Quade weet de poppen echt tot leven te brengen, of ze nu klein zijn, levensgroot of immens, Quade zorgt ervoor dat je bijna denkt dat de poppen van vlees en bloed zijn. Ze maakt zichzelf dienstbaar aan de poppen, geeft zichzelf over en – soms zelfs letterlijk – in handen van de poppen. Deze bevlogenheid is prachtig om te zien en is ook echt de kracht van Ulrike Quade. Iedere voorstelling overtreft zij zichzelf weer in haar poppen en poppenspel en ook deze keer is het haar weer gelukt….”

VENUE (Groot-Brittannië)*****
“A jaw-droppingly impressive production, an explosive performance, a heartrending story of love, misguided patriotism and betrayal: ‘The Writer’ is an excellent example of the immense possibilities of contemporary puppet-theatre.”