The Fairy Queen – Ein Sommernachtstraum Mahler & Kokoschka

De Droomlozen

Een auditieve trip naar een wereld zonder slaap – kijk hier voor de speellijst in najaar 2019

Dit toekomstscenario gaat over een wereld waarin we niet meer slapen. Een tech giant biedt ons anti-slaaptechnologie en bepaalt zo ons lot. Zonder ooit moe te worden, kunnen we altijd wakker blijven.

Tijd wordt gewonnen en dromen is verleden tijd. Daarmee lijkt deze toekomstige wereld in balans, want in deze wakkere wereld zijn mensen geduldig en vol gemeenschapszin. Dromen besmetten onze hersenen met grillige gedachtes.

Toch leeft er in de krochten van de samenleving een man op wie deze anti-slaaptechnologie geen vat heeft. Hij slaapt én droomt dus nog, als enige. Deze sjamaan van de nieuwe tijd blijkt onweerstaanbaar voor kunstenaars, schrijvers en muzikanten, want hij kan mensen vertellen wat ze zouden dromen als ze dat nog deden. Hij wordt een visionair voor de doorwaakte samenleving, en daarmee: een bedreiging voor het systeem.

In deze beeldende voorstelling wordt het prototype van de nieuwe mens vormgegeven. Het publiek wordt meegenomen op een auditieve trip waarin de grens tussen mens en technologie, tussen dat wat je hoort, ziet en denkt steeds onduidelijker en onheilspellender wordt.

Een dystopie die misschien wel schrikbarend dichtbij is.

Coproductie met Strijbos & Van Rijswijk


Credits

Regie: Ulrike Quade
Muzikaal concept & compositie: Strijbos & Van Rijswijk
Spel: Markoesa Hamer, Christiaan Koetsier en Syoma Ekhart 
Tekst: Arthur Eaton en Thomas Lamers
Dramaturgie: Thomas Lamers
Scenografie en lichtontwerp: Floriaan Ganzevoort
Kostuumontwerp:
Marlou Breuls
Poppenbouw en -ontwerp: Pluck Venema
Poppenhoofden en -grime: Sanne Visscher
Rekwisieten: Paulina Prokop
Regie a
ssistent: Suze van Miltenburg
Audio techniek: Felix Ruiter
Naar een idee van: Christoph Werner (Bühnen Halle)
Met dank aan: Rick Paul van Mulligen, Local makers (3D prints)

De Droomlozen wordt mede mogelijk gemaakt door: Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Gemeente Tilburg, Provincie Noord-Brabant, BNG Cultuurfonds en Fonds 21

Fotograaf publiciteitsbeeld: Anouk van Kalmthout


Pers

“De droomlozen, een coproductie van Ulrike Quade Company en Strijbos & Van Rijswijk, doet denken aan een hallucinerende sciencefictionfilm.”

Theaterkrant (Anita Twaalfhoven)

 

“Technisch is deze productie welhaast perfect, met een fascinerend geluidsdecor, sterke performers, en een bijna seance-achtige sfeer.”

Volkskrant (Hein Janssen)

 

“Drie levensechte kopieën van de personages zijn het [de poppen], hun droomidentiteiten die op ontdekkingstocht gaan in een onderbewustzijn vol kleur- en geluidseffecten.”

Parool (Elise van Dam)