Over Ulrike Quade Company

Beeldend theater | visual theatre | theatre visuel | visuelles theater

Het beeldend theater van Ulrike Quade Company is een combinatie van beeldhouwwerk, dans, performance, taal en muziek. De voorstellingen zijn geëngageerd en gelaagd, maar ook surrealistisch, poëtisch en verrassend lichtvoetig.

Regisseur Ulrike Quade is gefascineerd door de mens en zijn nabije toekomst. In een wereld waarin de grenzen tussen mens en technologie vervagen wordt de vraag hoe wij omgaan met objecten steeds belangrijker.  Zij schept nieuwe werelden en geeft mogelijke toekomstbeelden vorm. Van een magische schoonheid en tegelijkertijd zo veel dichterbij dan we denken.

In 2019 heeft Ulrike Quade Company drie premières op het programma. Op 18 mei 2019 ging de opera ‘The Fairy Queen – Ein Sommernachtstraum’ in première. In deze coproductie met Theater Erfurt, Tanztheater Erfurt en Waidspeicher Theater is Ulrike Quade verantwoordelijk voor de regie. Van 14 t/m 23 juni speelde de locatievoorstelling ‘Technostalgia’ op theaterfestival Oerol. In deze coproductie met Strijbos & Van Rijswijk wordt het publiek meegenomen op een wandeling op Mars. Op 19 september 2019 vindt de première  van ‘De Droomlozen’ plaats. In deze auditieve trip die in coproductie met Strijbos & Van Rijwijk tot stand komt, wordt het publiek meegenomen naar een toekomstige wereld waarin we niet meer slapen.

De Company

Het gezelschap werkt regelmatig samen met andere instellingen of makers. In 2018 gingen ‘Kokoschka/Mahler’ (met Bellevue Lunchtheater) en ‘Dorian Gray’ (met Silbersee) in première. Eerder produceerde ze o.a. ‘Love of 7 Dolls’ (met het Duitse Theater Waidspeicher), ‘Dido Dido’ (met  NBprojects/Nicole Beutler en Silbersee), ‘Madama Butterfly’ in samenwerking met Brussels operahuis De Munt/La Monnaie en ‘Coco Chanel’ in samenwerking met het Noorse Jo Strømgren Kompani en Strijbos & Van Rijswijk. Ook werkte het gezelschap onder andere met: het Amerikaanse MASSMoCA (The Wall) en het Noorse Nordland Visual Theatre Stamsund (Radio Exit Live, MANIACS) en in Nederland met: NBproject/Nicole Beutler (Antigone), Oorkaan (Lisa’s Grote Reis, KRABAT) en Bellevue Lunchtheater (Hondenliefde, Limonov.)

De voorstellingen van Ulrike Quade Company zijn veelvuldig in Nederland en in het buitenland te zien (o.a. Groot-Brittannië, Noorwegen, Duitsland, Frankrijk, Italië, de Verenigde Staten, Zuid Amerika, Rusland, China en Taiwan), zowel op festivals als in de reguliere programmering van theaters. Bekijk de huidige speellijst hier

Naast de productie van haar eigen voorstellingen begeleidt Ulrike Quade Company jonge theatermakers in de Q-academy.

Ulrike Quade Company is gevestigd in Amsterdam en werkt met een klein team vaste medewerkers geleid door Ulrike Quade. De verkoop van voorstellingen in Nederland en Vlaanderen wordt gedaan door Inke Berbee (Bureau Berbee, culturele affaires)Klik hier voor het volledig overzicht van de medewerkers.

Ulrike Quade Company is opgenomen in de vierjarige structurele subsidieregeling 2017-2020 van het Fonds Podiumkunsten en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Ulrike Quade

De van oorsprong Duitse Ulrike Quade geniet internationale bekendheid als theatermaakster die handgemaakte menselijke figuren inzet als levensechte tegenspelers. Quade werd tot deze theatervorm geïnspireerd in Japan, bij Hoichi Okamoto en zijn eigenzinnige theater van solo-poppenspel en butoh-dans. Sindsdien maakt ze over de hele wereld furore met haar voorstellingen.

Ulrike Quade studeerde af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht met een Master in Scenografie. Tijdens haar studie liep ze stage in Japan bij Hoichi Okamoto van Dondoro Theatre Company.

Quade maakte samen met Duda Paiva onder de naam Quade & Paiva een aantal succesvolle voorstellingen zoals ‘Dead Orange Walk’, gebaseerd op het dagboek van de Mexicaanse schilderes Frida Kahlo en ‘Two Old Ladies’ op basis van de gelijknamige bundel van Toon Tellegen.

Nominaties en prijzen

Met haar werk won Ulrike Quade diverse (internationale) prijzen. De voorstelling ‘Coco Chanel’ werd door de WijkJury Amsterdam verkozen tot beste theatervoorstelling van het seizoen 17/18. Lees hier het juryrapport.

In 2011 werd de Gouden Arti Shock gewonnen. Het publiek in Capelle a/d IJssel beoordeelde ‘De Schrijver’ als beste uit het aanbod van veelzijdige, prikkelende en vernieuwende voorstellingen van het seizoen 2010-2011. In 2010 werd ze genomineerd voor de prestigieuze Noorse toneelprijs, de Hedda Award in de categorie bijzondere artistieke prestatie, eveneens voor De Schrijver.  In 2010 won ze de Best Play Award op het LUTKE Festival in Llubljana (Slovenië), 2009 de Audience Award op het BITEF Festival in Belgrado (Servië).