Madama Butterfly

“Als ik niet ontroerd word, als het libretto mijn hart niet raakt, dan is het niets voor mij.” Puccini wist wat hij zocht in een operalibretto… en dat het verhaal van een fragiele Japanse ‘vlinder’ hem diep raakte, blijkt uit elke noot van de partituur. De jonge geisha Cio-Cio-San wacht al jaren op de terugkeer van haar Amerikaanse ‘echtgenoot’, de marineofficier Pinkerton. Wanneer ze eindelijk de ware toedracht begrijpt, is haar lot bezegeld en volgt ze het pad dat haar erecode haar oplegt.

Madama Butterfly markeerde een nieuwe stap in Puccini’s evolutie, waarbij hij zijn muzikale pallet verrijkte met het exotisme van het Verre Oosten. Dat zijn directe emotionaliteit universeel is, blijkt uit de wereldwijde en blijvende populariteit van dit werk. Aan De Munt Opera, Hotel Pro Forma en Ulrike Quade Company om Oost en West samen te brengen in een theaterritueel voor vandaag. Kazushi Ono dirigeert deze partituur voor het eerst.

,,Butterfly als bunrakupop is briljant dubbelzinnig!’’

NRC (Joep Stapel)

Credits

Muzikale leiding: Roberto Rizzi Brignoli / Bassem Akiki (9, 12 & 14/2)
Regie: Kirsten Dehlholm (Hotel Pro Forma)
Co-Regie: Jon R. Skulberg
Co-Regie poppenspel: Ulrike Quade
Decors: Maja Ziska
Kostuums: Henrik Vibskov
Belichting: Jesper Kongshaug
Dramaturgie: Krystian Lada
Choreografie: Kenzo Kusuda
Koorleider: Martino Faggiani

Poppenspelers: Ruben Mardulier, Suze van Miltenburg, Tim Hammer en Joris de Jong

Madama Butterfly is een coproductie van De Munt Opera, Hotel Pro Forma en Ulrike Quade Company. De voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door: Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst en Belfius.