Kasimir & Karoline

Karoline: “Eigenlijk wilde ik alleen een ijsje eten, maar toen kwam de zeppelin voorbij gevlogen en ben ik in de achtbaan gestapt. En toen zei jij dat ik je sowieso zou verlaten omdat jij werkeloos bent. Sowieso, heb je gezegd.”
Kasimir: “Ja zeker, juffrouw”.

Ulrike Quade Company maakt in samenwerking met Theater Basel een nieuwe bewerking van Kasimir und Karoline van Ödön von Horváth. Op 27 november gaat de voorstelling Kasimir und Karoline in première, en is daarna nog het hele seizoen in Theater Basel te zien.

Kasimir und Karoline (1932) speelt zich oorspronkelijk af op een Duits oktoberfeest ten tijde van de grote depressie. Quade heeft het verhaal verplaatst naar een dance festival. Kasimir is ontslagen. Als een kaartenhuis stort in één nacht zijn leven in elkaar. Een nieuwe ordening is het resultaat. De liefde schijnt vanzelf de weg te vinden. En de weg van de liefde gaat over geld. Alles heeft marktwaarde en wordt verhandeld. De mens en de liefde hebben het nakijken. Alleen Kasimir komt in opstand tegen het system, maar betaalt daarvoor een prijs.

Ödön von Horváth (1901-1938) noemde zijn stuk een ‘ballade van de werkloze chauffeur Kasimir en zijn bruid, een ballade vol stil verdriet getemperd door humor, dat wil zeggen door de alledaagse wetenschap dat we allemaal moeten sterven.’ Vermaakt de mens zich nog? Of is hij – om met Horváth te spreken – al ‘gedegradeerd’ door alle crises en de politieke situatie?

Over deze productie zegt Ulrike Quade: “Wat ik leuk vind aan Horváth zijn zijn toespelingen. Alle waarnemingen hebben een dubbele bodem. Toeval bestaat niet. Alles heeft bij hem een diepere betekenis. Daarnaast geeft hij op prachtige wijze de melancholie van het bestaan weer. De karakters in het stuk zijn teruggebracht naar hun kern. Ik hou van deze eenvoud van menselijke emoties.”

Credits

Spelers: Judith Strößenreuter, Philippe Graff, Inga Eickemeier, Florian Müller-Morungen en Martin Hug

Poppenspel en dans: Cat Smits, Ivan Blagajcevic en Raakesh Sukesh

Regie: Ulrike Quade
Decor en Licht: Floriaan Ganzevoort
Kostuums: Jacqueline Steijlen
Choreografie: Joost Vrouenraets
Muziek: Jannik Giger en Lukas Huber
Poppen: Matt Jackson
Licht en Techniek : HeidVoegelinLights
Dramaturgie: Martin Wigger
DJ: Lukas Huber