Over Ulrike Quade Company

De Company

Ulrike Quade Company is gevestigd in Amsterdam en werkt met een klein team vaste medewerkers geleid door Ulrike Quade (artistiek leider) en Rutger Gernandt (zakelijk leider). Vaste leden van het artistieke team zijn Floriaan Ganzevoort (licht en decorontwerp), Jacqueline Steijlen (kostuums), Matt Jackson (poppen) en Sanne van Rijn (regie advies). De verkoop van voorstellingen in Nederland en Vlaanderen wordt gedaan door Inke Berbee (Bureau Berbee, culturele affaires). BlahBlah Productions/Babette Gatt & Claire Girod vertegenwoordigen Ulrike Quade Company in Frankrijk en Wallonië.

Ulrike Quade Company zoekt geregeld naar (artistieke) partners om de projecten te verwezenlijken. In het verleden zijn er co-producties gerealiseerd met buitenlandse partners als MASSMoCA, USA (The Wall), Jo Strømgren Kompani Oslo (De Schrijver, Munch & Van Gogh) en Nordland Visual Theatre Stamsund (Radio Exit Live, MANIACS). Ook in Nederland wordt samengewerkt. Met Oorkaan produceerden we Lisa’s Grote Reis en KRABAT en met The Glasshouse/Kees Roorda en Bellevue Lunchtheater de voorstelling Hondenliefde. Antigone is een coproductie met NBprojects / Nicole Beutler. In seizoen 2015/2016 gaan MANIACS (met Nordland Visual Theatre) en Limonov (met Bellevue Lunchtheater) in première.

De voorstellingen van Ulrike Quade Company zijn veelvuldig in het buitenland te zien, zowel op festivals als in de reguliere programmering van theaters.

Ulrike Quade Company is opgenomen in de vierjarige structurele subsidieregeling 2013-2016 van het Fonds Podiumkunsten en de Gemeente Amsterdam.

Ulrike Quade

Ulrike Quade geniet internationale bekendheid als theatermaakster die handgemaakte menselijke figuren inzet als levensechte tegenspelers. Met haar buitengewone en veel geroemde, meesterlijke beheersing van spel en techniek brengt zij haar figuren tot leven. Die figuren zijn, met hun menselijke trekken en soepele bewegingen, ook verlengstukken van de actrice. Ze zijn zo levensecht dat je vergeet dat ze niet van vlees en bloed zijn.

De voorstellingen van Ulrike Quade zijn een combinatie van beeldhouwwerk en dans, van mime en performance, taal en muziek. Soms is ze solo, soms samen met andere performers of musici. En er is altijd een verhaal. Dit beeldende theater is geëngageerd en gelaagd, maar ook: verrassend lichtvoetig, surrealistisch, ironisch, poëtisch.

De Duitse Ulrike Quade werd tot deze theatervorm geïnspireerd in Japan, bij Hoichi Okamoto en zijn eigenzinnige theater van solo-poppenspel en butoh-dans. Sindsdien maakt ze over de hele wereld furore met haar voorstellingen. De Ulrike Quade Company speelde in theaters en op uitnodiging van festivals in Europa (Groot-Brittannië, Noorwegen, Duitsland, Frankrijk, Italië), de Verenigde Staten, China en Taiwan.
De Ulrike Quade Company maakt theater met een dubbele bodem. Het is ‘menselijk theater’ dat ontroert, diep in het hart raakt, en je niet meer loslaat.

Ulrike Quade studeerde af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht met een Master in Scenografie. Tijdens haar studie liep ze stage in Japan bij Hoichi Okamoto van Dondoro Theatre Company.

Quade maakte samen met Duda Paiva onder de naam Quade & Paiva een aantal succesvolle voorstellingen zoals Dead Orange Walk, gebaseerd op het dagboek van de Mexicaanse schilderes Frida Kahlo en Two Old Ladies op basis van de gelijknamige bundel van Toon Tellegen.

Nominaties en prijzen

Met haar werk won Ulrike Quade diverse (internationale) prijzen. In 2009 won ze met De Schrijver de Audience Award op het BITEF Festival in Belgrado (Servië), in 2010 de Best Play Award op het LUTKE Festival in Llubljana (Slovenië). In 2010 werd ze genomineerd voor de prestigieuze Noorse toneelprijs, de Hedda Award in de categorie bijzondere artistieke prestatie, eveneens voor De Schrijver.

In 2011 werd de Gouden Arti Shock gewonnen. Het publiek in Capelle a/d IJssel beoordeelde De Schrijver als beste uit het aanbod van veelzijdige, prikkelende en vernieuwende voorstellingen van het seizoen 2010-2011.